Glutamat

Här är mitt tal som jag höll för någon vecka sedan. Det gick inge vidare. Men det är bra för allmänheten att veta vad glutamat är för något. Så läs och lär.


Vad är glutamat?

Glutamat är en smakförstärkare.Det är den femte grundsmaken umami och den finns naturligt i Tex. grönsaker. men det framställs också syntetisk för matindustrin. Den används för att maten ska smaka så mycket och så gott som möjligt, så billigt som möjligt.

 


Var finns glutamat?

Den syntetiskt framställda Glutamaten hittar vi i mycket av maten vi äter dagligen. Den är mycket förekommande i storkök. Det finns också i chips, riskakor, färdigkryddat kött, krydd och såsmixer, snabbnudlar, varmkorv, halvfabrikat och mycket i asiatisk mat, osv


 

Vad kan man få för Biverkningar när man äter glutamat?

Amerikanska forskningar visar att glutamat kan ge otroligt många biverkingar. Bland annat huvudvärk, svettningar, bröstsmärtor, halsbränna, inferilitet, fosterskador, astmaanfall, depressioner och  försämrad syn.

Man tror också att glutamat kan påskynda utvecklingen av demenssjukdomar såsom parkinson och alzeimers.

 

Man har funnit att barn med ADHD hade mer än dubbelt så mycket glutamat lagrat i hjärnan än man  normalt har och mer än hälften av alla migränanfall tros ha orsakats av glutamat.

Även personlighetsförändringar, agrissivitet, problem med minne, koncentration och inlärning går att koppla till glutamat.

 

Glutamat kan påverka den del av vår hjärna som bland annat styr vår hunger, mättnad och tillväxt.

Eftersom glutamat smakar så mycket och innehåller höga mängder socker och salt så förstörs smaklökarna. Annan mat smakar mindre och tråkigare och vi kan då ofta välja mat med glutamat för att det smakar så mycket mer.

 

 

 

Hur gör  jag då för att undvika glutamat?

Det kan vara svårt att undvika glutamat då man äter ute då det är så vanligt förekommande i storkök, men i hemmet är det enklare. Man kan köpa ekologisk mat, där det inte får förekomma. Och annars är det bara att läsa på innehållsförteckningarna efter glutamat av olika slag, eller förkortningen E621-E625 Man kan också flytta till Holland där det är helt förbjudet.



Om man reflekterar över att glutamat användingen sedan 1945 har 6 dubblats och över det faktum att ungdomar nu för tiden har svårare att koncentrera sig och är stökigare. Folk är agressivare, glömmer bort saker. Kan det då vara så att många av våra samhällsproblem är direkt kopplade till det vi stoppar i oss?


Kommentarer
Postat av: winald

Glutamat är riktigt farligt. det har jag nästan slutat med här!!

2008-10-15 @ 18:16:16
URL: http://groomingmocker.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0